Toelatingstermijn herregistraties gewasbeschermingsmiddelen onder overgangsrecht

Vanaf eind juli 2017 geldt voor herregistraties van de toelating van gewasbeschermingsmiddelen de expiratiedatum/renewaldatum van de eerste expirerende werkzame stof + 1 jaar. Daarmee wordt de werkwijze om de toelatingstermijn te bepalen gelijkgetrokken met die voor andere, nieuwe of verlengde toelatingen.

Toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen op basis van een herregistratie onder het overgangsrecht van artikel 80 in de verordening (EU 1107/2009), krijgen tot nu toe standaard een toelatingstermijn van 10 jaar. In de praktijk worden deze toelatingen echter vaak ingekort, omdat ze (volgens artikel 32 en 43.5) stoppen op de expiratiedatum/renewaldatum van de werkzame stof + 1 jaar. Dit geeft verwarring bij toelatinghouders. Niet duidelijk is óf en wanneer ze een renewal voor de toelating van het middel moeten aanvragen. Voor gebruikers die een toelating ineens ingekort zien worden, is het ook verwarrend.

Het Ctgb heeft daarom besloten vanaf eind juli 2017 voor herregistraties onder overgangsrecht, de expiratiedatum van de toelating van middelen ook vast te stellen op de expiratiedatum/renewaldatum van de eerst expirerende werkzame stof + 1 jaar. Daarmee wordt de werkwijze om de toelatingstermijn te bepalen, gelijk aan die voor alle andere nieuwe of verlengde toelatingen onder artikel 33, 40 of 43. Deze werkwijze heeft geen enkele invloed op de daadwerkelijke expiratiedatum van de middeltoelating; hiermee wordt slechts een einde gemaakt aan de verwarring die hierover bestaat.