Guidance en rekensheets voor de milieubeoordeling van antifouling

ECHA (de European Chemicals Agency) heeft een guidancedocument met bijbehorende rekensheets gepubliceerd voor antifouling (aangroeiwerende verven) op jachten.

Het Ctgb heeft zich sterk gemaakt voor de harmonisatie van de beoordeling van aangroeiwerende verven (antifouling) voor de pleziervaart. Met het door ECHA gepubliceerde guidancedocument en de bijbehorende rekensheets kunnen aanvragers hun berekeningen uitvoeren voor antifoulingproducten op jachten, zeil- en motorboten. De rekensheets, voor zowel zout- als zoetwaterjachthavens, zijn ontwikkeld door HSE in het Verenigd Koninkrijk en het RIVM, in samenwerking met een aantal toelatingsautoriteiten.

Met de rekensheets zijn de concentraties actieve stof in water en sediment te voorspellen in zoet- en zoutwaterhavens voor de pleziervaart. Omdat jachten en zeil- en motorboten over het algemeen meer stilliggen in de haven dan varen, is juist in de jachthavens het risico het grootst dat stoffen uit aangroeiwerende verf oplossen in het water en neerslaan op de bodem.

Op 1 januari 2018 treedt het goedkeuringsbesluit in werking van koper, een van de belangrijkste actieve stoffen voor antifouling. Aanvraagdossiers moeten voor die datum zijn ingediend. De uitkomsten van deze rekensheets zullen een belangrijk onderdeel uitmaken van de beoordeling van deze aanvraagdossiers.