MRL Sojaboon kan veranderen door wijziging residuverordening

Voor sojabonen kan de maximale residulimiet (MRL) gaan veranderen. De Europese Commissie heeft Bijlage I van Verordening (EG) 396/2005 bijgewerkt. Deze herziening wordt 1 januari 2018 van kracht. Op dit moment geldt een MRL voor soja voor gebruik als droog te oogsten boon en ook als oliehoudend zaad. De eerste mag niet meer gebruikt worden, alleen de MRL van sojaboon als oliehoudend zaad. Hiervoor geldt een overgangstermijn voor twee jaar.

Bijlage I bij de Verordening is gesplitst in twee delen. Deel A bevat de lijst van gewassen waarvoor MRLs gelden; deel B bevat de lijst met vergelijkbare kleinere gewassen waarop dezelfde MRLs van toepassing zijn. In deel A is met name de kolom gewijzigd met de definitie van het gewas waarvoor de MRL geldt. In deel B is een aantal kleine gewassen gehergroepeerd en geactualiseerd. Verder is voetnoot 1 van de Bijlage (over het gebruik van MRLs bij vervoederbare gewassen) iets aangescherpt en zijn er een aantal extra voetnoten toegevoegd.

Het Ctgb vraagt toelatinghouders voor hun bestaande toelatingen na te gaan of de MRLs het gebruik nog afdekken, doordat kleine gewassen in een andere hoofdgroep kunnen zijn ingedeeld met een mogelijk andere bijbehorende MRL. Zo nodig kunnen zij een wijzigingsaanvraag indienen. Specifieke aandacht vraagt het Ctgb voor bestaande toelatingen in droog te oogsten bonen/sojaboon doordat hiervoor nu de MRL voor soja als oliehoudende zaad moet worden gebruikt.

Voor nieuwe toelatingsaanvragen zal het Ctgb deze bijgewerkte Bijlage I van de Verordening gaan gebruiken om te beoordelen of het gebruik in de aangevraagde gewassen voldoet aan de MRLs.