Natuurlijke afweerstof en pleister voor uitgroeiende vruchten toegelaten

In de collegevergadering van april 2018 zijn door het Ctgb een aantal middelen met opvallende werkingsmechanismen toegelaten. Onder meer een nagemaakte natuurlijke afweerstof, een gistachtige schimmel die werkt als een pleister op bloemen en uitgroeiende vruchten, een natuurlijke olie tegen luizen en een middel tegen slakken op basis van een laag-risicostof.

De chemisch nagemaakte natuurlijke afweerstof Terpenoid Blend beschermt planten tegen insecten. Het is een gasvormig mengsel dat lijkt op een stof die sommige planten afscheiden als ze worden aangevallen door insecten. Zo zijn andere planten te beschermen met een geleende immuunstof.

De toelating van de gistachtige schimmel is verlengd en uitgebreid met meerdere toepassingen. Deze dekt wondjes af in de bloemen of tijdens de uitgroei van de vruchten – appels of peren – waardoor ziekteverwekkers zoals schimmels of bacteriën een bloem of vrucht niet verder kunnen beschadigen. Het middel is door SKAL ook toegelaten voor biologische teelt.

Koolzaadolie is een insectenbestrijdingsmiddel (en voedingsmiddel) dat niet direct een chemisch effect heeft. Als je het op planten met luizen spuit, verstopt het de ademhalingsbuisjes van de luizen, waardoor ze de plant niet verder kunnen beschadigen. Nederland beoordeelde de stof voor heel Europa en laat aansluitend ook dit middel toe voor niet-professionals.

IJzerfosfaat is een laag-risicostof die fataal is voor slakken, maar onschadelijk voor andere dieren en het milieu. Het tast de verteringsorganen van slakken aan als ze de korrels opeten. Ze eten niet meer en trekken zich terug in hun ondergrondse schuilplaats. In ons land werden al meerdere middelen toegelaten op basis van deze stof.