Middel tegen pepinomozaïekvirus toegelaten

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) besloot in de junivergadering onder andere een gewasbeschermingsmiddel op basis van twee laag-risico stoffen toe te laten ter bestrijding van het pepinomozaïek virus. Het pepinomozaïekvirus is een groot probleem in de tomatenteelt. Het middel V10 werkt als een ‘vaccinatie’ met twee verzwakt virusstammen. Om een eventuele verspreiding via het plantgoed uit te sluiten, is het middel alleen toegestaan in de productiefase van de tomaat.

Door het middel wordt de tomatenplant geïnfecteerd met afgezwakte varianten van het pepinomozaïekvirus. Dit activeert het verdedigingsmechanisme van de plant – net zoals bij een vaccinatie – waardoor de plant niet meer vatbaar is voor de agressieve variant van het pepinomozaïekvirus.