Grote biocidefamilie toegelaten via vereenvoudigde toelating

Vorige week heeft het College de Hygienix Biocidal Product Family toegelaten op basis van de werkzame stoffen wijnsteenzuur en natriumbenzoaat. Omdat het om 'laag-risicostoffen' gaat, is deze grote familie van 6 leden met 60 verschillende productnamen volgens de procedure van een vereenvoudigde toelating toegelaten.

Wijnsteenzuur en natriumbenzoaat komen voor in de natuur. Wijnsteenzuur kun je aantreffen in druiven, bananen pompelmoezen en tamarinde, en vind je soms als kristallen onderin een fles wijn. Natriumbenzoaat gaat de groei van gisten, bacteriƫn en schimmels tegen en wordt onder meer als conserveermiddel gebruikt in sambal, jam en vruchtensappen.

Voor oppervlaktedesinfectie worden meestal producten gebruikt op basis van chloor of alcohol. Met de vereenvoudigde toelating van deze biocidefamilie komt er een grote hoeveelheid aan antibacteriƫle doekjes en vloeistoffen op de markt voor oppervlaktedesinfectie en handdesinfectie op basis van werkzame stoffen met een laag risico. Deze stoffen staan in bijlage I van de Biocideverordening.