Waar moet ik op letten bij handdesinfectie?

a.  Hoe weet ik dat het gekochte middel ook werkt tegen het coronavirus?

Als het gekochte middel door het Ctgb is toegelaten als handdesinfectiemiddel (dus met een N-nummer) en in het wettelijke gebruiksvoorschrift is aangegeven dat het tegen virussen werkt, dan werkt het zeker afdoende tegen het coronavirus (want het coronavirus is een zogenaamd omkapseld virus en dat kan gemakkelijk kapotgemaakt worden, dus of er een volledige of gedeeltelijke virusclaim op het etiket staat maakt voor desinfectie tegen corona niet uit).

b. Wat is het verschil tussen zeep en een desinfectiemiddel?

Een zeep is bedoeld om vuil (waaronder mogelijk virussen) los te weken en met het waswater af te voeren.

Een desinfectiemiddel is bedoeld om virussen (en andere micro-organismen) ter plekke (bijvoorbeeld op de handen) te doden.

Bij een zeep gaat het dus niet om het doden, maar om het verplaatsen van ongewenste micro-organismen, bij desinfectiemiddelen gaat het wel om het doden van die organismen.

c. Hoe kan ik zien dat ik een toegelaten middel koop?

Een toegelaten middel is herkenbaar aan het toelatingsnummer, N-nummer: 5 cijfers met een N er achter (of een NL-nummer dat begint met NL, dan 7 cijfers, streepje en nog 4 cijfers).

d. Hoeveel alcohol moet er tenminste in zo’n gel zitten om effectief te zijn?

Dit hangt af van de samenstelling. Een middel met alleen ethanol moet minstens 70% ethanol bevatten, als er nog andere werkzame stoffen zijn toegevoegd dan kan dit percentage lager zijn.

e. Welke andere werkzame stoffen naast ethanol kunnen in een handgel zitten?

De belangrijkste zijn ethanol, 1-propanol, 2-propanol of een combinatie van deze stoffen.

Daarnaast kan er soms inzitten:

  • chloorhexidinedigluconaat,
  • waterstofperoxide
  • bifenyl-2-ol
  • didecyldimethylammoniumchloride

Daarnaast zijn er nog laag-risicomiddelen op basis van wijnsteenzuur en natriumbenzoaat, die ook werkzaam zijn tegen virussen. Deze hebben een beperkte virusclaim en zijn dus ook werkzaam tegen het coronavirus.