Ctgb-advies over het onderzoek naar de concentraties van glyfosaat in Europese landbouwgronden 24 oktober 2017

Een internationale groep onderzoekers onder leiding van Wageningen University & Research (WUR) publiceerde op 15 oktober 2017 een onderzoek naar de concentraties in de bodem van glyfosaat en het afbraakproduct AMPA. Analyse van het artikel van Silva et al. (2017) geeft geen aanleiding om de stof-/middelbeoordeling van de stof glyfosaat (en metaboliet AMPA) en het advies over verlenging van de goedkeuring met 10 jaar, aan te passen. De in het onderzoek gepresenteerde data geven ook geen aanleiding om toelatingen van middelen op basis van de werkzame stof glyfosaat te herzien.

Uit de analyse blijkt dat:

  • de in het onderzoek gerapporteerde bodemgehalten ruim binnen de concentraties vallen waarmee wordt gerekend in het stofdossier van glyfosaat/AMPA en waarvoor geldt dat ze veilig zijn voor mens, dier en milieu
  • het artikel nieuwe inzichten biedt over potentiĆ«le verspreiding van met gewasbeschermingsmiddel verontreinigde bodemdeeltjes naar de omgeving (milieu en omwonenden) via wind of water. Maar het mogelijke risico door deze emissieroutes wordt in de huidige beoordelingssystematiek van stof en middel al op verschillende manieren afgedekt.