Biociden

Wat zijn biociden? De term klinkt niet direct vertrouwd, maar iedereen heeft ze wel in het keukenkastje of in de schuur staan. Denk aan mierenlokdoosjes, middelen tegen muggen, tegen schimmels in de badkamer, algen op het terras of om hout te verduurzamen. En ook in de wereld om ons heen worden ze veel gebruikt, zoals conserveringsmiddelen en desinfectiemiddelen in de voedingsindustrie, voor ziekenhuizen, de tandarts, de tattoo-shop of zwembaden. Over het algemeen worden gewasbeschermingsmiddelen gebruikt op producten die gegeten worden en biociden niet.

Biociden zijn middelen om schadelijke of ongewenste organismen – bijvoorbeeld bacteriën, schimmels of ratten – te vernietigen, af te weren, onschadelijk te maken of te voorkomen. Een biocide bevat één of meer werkzame stoffen. Die werkzame stof kan een natuurlijke olie of extract zijn, een chemische stof, maar ook een micro-organisme, een virus of een schimmel.

Middelen met een louter fysieke of mechanische werking, zoals een muizenval, mollenklem of vliegenmepper, zijn geen biocide.