Eikenprocessierups

Voor vragen over de rups en de klachten die deze veroorzaakt kunt u het best terecht bij het Kennisplatform Processierups (de centrale informatieplek van de overheid). Daar krijgt u antwoord op meer dan 100 veelgestelde vragen.
Eikenprocessierupsen chemisch bestrijden mag alleen met een bestrijdingsmiddel dat door het Ctgb is toegelaten. Daaronder vallen ook biologisch middelen (bijvoorbeeld op basis van een micro organisme). Heeft u vragen over de gebruikte middelen? Kijk dan bij onze FAQ's.

Chemische bestrijding alleen met toegelaten middelen

Bent u van plan een (biologisch) bestrijdingsmiddel tegen de eikenprocessierups op de markt te brengen? Dan is ook van belang dat u weet of het middel onder de biocide – of de gewasbeschermingswetgeving valt.
Het product is een gewasbeschermingsmiddel als het middel plantpathogenen bestrijdt; bijvoorbeeld de eik beschermt tegen de eikenprocessierups.
Het product is een biocide als het doel van het middel is mens en /of dier te beschermen tegen de eikenprocessierups.

Voor beide situaties geldt dat u een toelating moet aanvragen. Beide trajecten zijn kostbaar en nemen aanzienlijke tijd in beslag (zeker als de werkzame stof van uw middel nog niet is toegestaan).