Eerste laag-risicomiddel uitgebreid via korte procedure

In april heeft het Ctgb voor het eerst een uitbreiding met kleine toepassingen toegelaten op basis van de nieuwe administratieve route voor laag-risicomiddelen. Zo kon het middel snel voor twaalf extra toepassingen in zowel groente-, als fruitteelt beschikbaar worden gemaakt. De uitbreiding is gebaseerd op een eerdere toelating uit 2018.

Door het snelle, administratieve traject konden de behandeling en besluitvorming in korte tijd plaatsvinden. Deze tijdwinst is mogelijk omdat er geen inhoudelijke risicobeoordeling wordt uitgevoerd. Het Ctgb maakte deze procedure voor laag-risicomiddelen per 1 januari 2023 mogelijk. Het ziet deze eerste administratieve uitbreiding als een mooi voorbeeld hoe laag-risicomiddelen snel breed beschikbaar gemaakt kunnen worden.

Bij dit laag-risicomiddel op basis van Trichoderma atroviride strain SC1 gaat het om een fungicide voor professioneel gebruik (Vintec). De laag-risicostof is een goedaardige schimmel die de plant beschermt tegen ziekteverwekkers.