Vijf biocideproductfamilies voor desinfectie toegelaten

Voor oppervlakte-desinfectie in afgesloten ruimtes, in keukens in instellingen, in laboratoria, voor toiletpotten en desinfectie van koeienuiers, komen vijf families van desinfectiemiddelen beschikbaar. De biocidefamilies zijn toegelaten in de collegevergadering van 24 juli.

Een biocidefamilie bestaat uit meerdere producten onder één toelatingsnummer. De biocideverordening gaat voor zo’n familie uit van een groep middelen met een vergelijkbare samenstelling, toepassingen, werkzaamheid en risicoprofiel. Daardoor dekt de risicobeoordeling van enkele producten (de ‘worst-cases’) uit de familie ook de risico’s voor de andere familieleden. Om het begrip familie nog verder te verfijnen is een guidance document ontwikkeld dat vanaf 1 oktober 2019 geldt voor nieuwe aanvragen van biocidefamilies. In het najaar organiseert het Ctgb een workshop voor aanvragers over biocidefamilies.

Voedingsmiddelenindustrie en gezondheidszorg

Voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie en gezondheidszorg zijn een spray en doekjes voor professioneel gebruik op basis van propaan-2-ol (Azowipe product family) toegelaten. Ze worden toegelaten voor desinfectie van harde oppervlakken in een productie- en industriële omgeving, private en openbare gezondheidszorg, en voor gebruik tijdens het bereiden van voedsel in een industriële omgeving en kantines. Dit is een wederzijdse erkenning van de toelating in het Verenigd Koninkrijk.

Een familie van flesjes en schoonmaakdoekjes op basis van propaan-2-ol (InSpec IPA family) is toegelaten voor professioneel gebruik tegen bacteriën, schimmels en gist op niet-poreuze harde oppervlakken in biofarmaceutische en medische apparatuur en laboratoriumcleanrooms op cleanroom-vloeren, wanden, plafonds, oppervlakken van apparatuur en handschoenen. Dit is een wederzijdse erkenning van de toelating uit het Verenigd Koninkrijk.

Waterstofperoxide

In afgedichte, vooraf gereinigde afgesloten ruimtes in een industriële, commerciële of institutionele omgeving, is een gebruiksklare waterige oplossing toegelaten op basis van waterstofperoxide in twee varianten met een verschillende concentratie (Vaprox biocidal product family). De middelen zijn toegelaten voor professioneel gebruik en moeten binnenshuis worden toegepast voor desinfectie van niet-poreuze oppervlakten, materialen, apparatuur en meubels, die niet in direct contact mogen komen met voedsel of diervoer. Dit is een wederzijdse erkenning van de toelating in het Verenigd Koninkrijk.

Toiletpotten

Voor oppervlakte-ontsmetting van toiletpotten voor professioneel en niet-professioneel gebruik is een familie met 19 producten op basis van zoutzuur toegelaten (HCI Family A). Voor particulieren zijn de producten speciaal verpakt zodat zij niet met de middelen in aanraking kunnen komen, voor professionals zijn handschoenen voorgeschreven. Dit is een wederzijdse erkenning van de toelating uit Letland.

Uierdesinfectie

Een biocidefamilie van ready-to-use dip- en spray-producten en geconcentreerde producten op basis van jodium (Delaval PT3 Iodine Family) is toegelaten voor desinfectie van uiers. De middelen zijn uitsluitend voor professioneel gebruik. Het is een nationale aanvraag met 27 wederzijdse erkenningen in de andere EU-landen. Eerder beoordeelde het Ctgb meerdere Unieaanvragen voor uierdesinfectiemiddelen op basis van jodium. Deze families zijn inmiddels door de Europese Commissie toegelaten voor gebruik in alle EU-lidstaten.