Inwerkingstijd bij desinfectiemiddelen luistert nauw

Voor de werking van desinfectiemiddelen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg en voedingsmiddelenindustrie is de inwerkingstijd cruciaal. Volgens voorschrift moet je met zo’n middel dertig seconden tot soms wel twee minuten je handen wassen om bacteriën te doden. En voor oppervlaktedesinfectie kan die tijd wel oplopen tot een uur. Dit geldt ook voor de handwasmiddelen GOJO Mild Antimicrobial Foam Handwash en Lotion op basis van chloorhexidinedigluconaat en didecyldimethylam-moniumchloride, en het oppervlaktedescinfectiemiddel Fuse for Surfaces, die zijn toegelaten in de collegevergadering van 23 oktober 2019.

De handwasmiddelen zijn toegelaten voor gebruik in de voedingsmiddelensector, institutionele sector, industriële sector, publieke sector en gezondheidszorg. De foam en lotion zijn bedoeld voor toepassing met behulp van een dispenser. Gebruikers moeten hun handen nat maken onder de kraan, twee milliliter van het product opbrengen (dat is één keer drukken op de dispenser) en vervolgens 30 seconden hun handen inwrijven. Al die tijd moeten de handen vochtig blijven. Daarna de handen afspoelen onder de kraan en afdrogen met een papieren wegwerphanddoekje. De werkzaamheid is op gebruik volgens dit gebruiksvoorschrift beoordeeld.

De middelen bevatten de werkzame stoffen chloorhexidine digluconaat (CHGD) en didecyldimethylammoniumchloride (DDAC). Vanwege mogelijke resistentieontwikkeling en kruisresistentie met antibiotica verdient het aanbeveling bij gebruik van de middelen resistentiemanagement toe te passen, bijvoorbeeld door het gebruik af te wisselen met desinfectiemiddelen op basis van andere werkzame stoffen.

Voor het desinfecteren van harde oppervlakken in de gezondheidszorg liet het College het middel Fuse for Surfaces toe. In een verpakking van twee vloeistoffen (Fuse for Surfaces ACTIVATOR en Fuse for Surfaces BASE) die in situ chloordioxide genereren uit natriumchloriet, door verzuring met citroenzuur. Het middel moet op een al gereinigde ondergrond worden opgebracht en heeft een inwerkingstijd van 60 minuten.