Strategisch Speerpunt 4

We leveren onze diensten binnen de wettelijke of overeengekomen termijnen.

Toelichting

Het Ctgb streeft altijd naar het leveren binnen de wettelijke termijn. Binnen het Ctgb is de laatste jaren hard gewerkt om grip te krijgen op de doorlooptijden. Zo is een nieuwe planningsmethodiek geïmplementeerd en is onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken van het overschrijden van de doorlooptijden. De doorlooptijden zijn nog niet overal teruggebracht naar de benodigde termijnen.  In de komende strategieperiode willen we doorgaan met grip te krijgen op de doorlooptijden door het optimaliseren van onze processen en de voortgangsbewaking.  Het Ctgb zal de doorlooptijden van het beoordelen van gewasbeschermingsmiddelen vanaf  het begin van de strategie periode binnen de wettelijke of overeengekomen termijnen realiseren en wil hetzelfde bereiken voor het beoordelen van aanvragen voor biociden gedurende deze periode.

Voor biociden beperken we de instroom van Unieaanvragen en EU nationale aanvragen in werkplan/begroting. We doen dit onder invloed van de oplopende werkachterstanden waar we de komende jaren nog mee kampen. Op die manier stabiliseert voor het Ctgb naar verwachting de hoeveelheid werk in de periode 2020 – 2023 en kunnen we gaan inzetten op verkorten van de doorlooptijden. In Europa zal het werkaanbod voor biociden verder toenemen en we streven met deze maatregel ook naar een evenwichtigere verdeling van het werkaanbod tussen de lidstaten.

Een deel van de doorlooptijd van een aanvraag bestaat uit tijd dat een dossier bij de aanvrager ligt voor het geven van aanvullende informatie en beantwoorden van aanvullende vragen. Deze tijd kan alleen worden teruggebracht als de kwaliteit van dossiers goed is. Dat vraagt een goede informatie van en samenwerking met onze stakeholders.  Daar moeten de processen goed op zijn ingericht. Daarnaast is van belang dat de voortgang van aanvragen wordt bewaakt en aangestuurd.  Strategische keuzes worden mede op basis van onze visie op (lichte) overdimensionering gemaakt.

Naast de tijdigheid is ook de voorspelbaarheid van de levering van onze diensten belangrijk voor stakeholders, met name aanvragers. Ze verwachten duidelijke en betrouwbare informatie over de status van de aanvragen en de termijnen, waarop onze besluiten worden geleverd. Het maken van goede afspraken, tussentijdse goede communicatie en het leveren op de afgesproken deadline is daarin belangrijk en een punt waar we verder aan willen werken binnen het Ctgb. Daar waar de termijnen niet reëel zijn kaart het Ctgb dit aan bij de nationale of internationale stakeholders.

Doelstellingen

4.1   Onze processen en de planning zijn geoptimaliseerd, zodat deze een efficiënte samenwerking binnen het Ctgb en met de stakeholders ondersteunen.

4.2   Sturingsinformatie, voortgangsbewaking en effectieve escalatieprocessen maken een betrouwbare voorspelling van doorlooptijden mogelijk.

4.3   We faciliteren onze stakeholders in het leveren van de benodigde informatie zodat we onze diensten efficiënt kunnen uitvoeren.

4.4   We streven naar een evenwichtigere verdeling tussen de lidstaten van het werkaanbod voor biociden.

4.5   Onze medewerkers beschikken over de benodigde kennis, vaardigheden en houding voor het uitvoeren van een adequate voortgangsbewaking en besluitvaardigheid.