Waar vind ik informatie over desinfectie middelen (in verband met een LCHV richtlijn)

Welke huiddesinfectans mag ik gebruiken?

Voor het desinfecteren van de huid alvorens deze te openen dient u een als geneesmiddel geregistreerd desinfectie middel te gebruiken. Deze middelen worden niet door het Ctgb beoordeeld maar door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Wij kunnen u geen informatie geven over deze middelen.
Voor het desinfecteren van de intacte huid (die intact blijft) kunt u biociden gebruiken met als toepassingsgebied producttype 1. Leest u wel nauwkeurig het wettelijk gebruiksvoorschrift of het middel bedoeld is voor het gebruik dat u ermee voor ogen hebt.


Welke biociden vallen onder PT1?
Producten in deze groep zijn biociden voor menselijke hygiëne, aangebracht op of in contact gebracht met de huid met als hoofddoel deze te desinfecteren.


Welke desinfectans zijn geschikt voor harde oppervlakken?
Voor het desinfecteren van harde oppervlakken kunt u biociden gebruiken met als toepassingsgebied producttype 2. Leest u wel nauwkeurig het wettelijk gebruiksvoorschrift of het middel bedoeld is voor het gebruik dat u ermee voor ogen hebt. Producttype 2 omvat zeer uiteenlopende gebruiken.


Welke biociden vallen onder PT2?
Producten voor desinfectie van oppervlakken, materialen, uitrusting en meubilair die niet worden gebruikt voor rechtstreekse aanraking met voedingsmiddelen of diervoeders.
Deze producten worden onder meer op de volgende gebieden gebruikt: zwembaden, aquaria, badwater en ander water; luchtverversingssystemen; muren en vloeren in particuliere, openbare en industriële ruimten en andere ruimten waar beroepsactiviteiten worden uitgevoerd.

Producten voor desinfectie van lucht, water dat niet voor consumptie door mens of dier gebruikt wordt, chemische toiletten, afvalwater, ziekenhuisafval of de bodem.
Producten die gebruikt worden als algicide voor zwembaden, aquaria en andere typen water, en voor het herstel van bouwmaterialen.
Producten die verwerkt worden in textiel, stoffen, maskers, verf en andere artikelen en materialen met het doel behandelde voorwerpen met desinfecterende eigenschappen te produceren.

Waar vind ik toelatingen in PT01 of PT02 op de site van het Ctgb?
In het menu toelatingen kan gezocht worden op alle biociden product typen (PT code).