Nieuwe biociden voor agrarisch gebruik toegelaten

In de collegevergadering van oktober werden door het Ctgb twee nieuwe ontsmettingsmiddelen met natriumhypochloriet toegelaten, bedoeld voor agrarisch gebruik. De middelen bevatten actief chloor en kunnen worden gebruikt voor het bestrijden van bacteriën en gisten in melkmachines. Van een derde middel met dezelfde toepassing, werd het gebruiksvoorschrift door het college aangepast.  De middelen zijn toegelaten voor professioneel gebruik, onder andere in de veehouderij.

Actief chloor

Actief chloor is het werkzame bestanddeel van schoonmaakmiddelen zoals verschillende bleekmiddelen die voor huishoudelijk gebruik verkrijgbaar zijn. Omdat de toegelaten middelen met actief chloor gebruikt wordt als ontsmettingsmiddel, is de biocidenwetgeving van toepassing. Dat betekent dat er voor het voorgeschreven gebruik (bijvoorbeeld in melkwinningsapparatuur) gekeken is of het middel veilig gebruikt kan worden. De middelen zijn toegelaten onder Nederlands (overgangs)recht. Dat kan nog tot 1 januari aanstaande. Daarna moeten dergelijke middelen beoordeeld worden onder de Europese biocidenrichtlijn.

Speeddate met agrariërs

Veel biociden die gebruikt worden in de veeteelt en landbouw vallen nu onder de officiële beoordelingskaders en het Ctgb moet ze als zodanig beoordelen. Het Ctgb wil graag weten hoe veehouders omgaan met het gebruik van dergelijke middelen, waar zij eventueel tegenaan lopen en wat zij vinden van de gebruiksvoorschriften. Daarvoor zijn er op 21 en 22 november ‘speeddates’ met medewerkers van het Ctgb. Vergelijkbare bijeenkomsten over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen waren erg succesvol. Geïnteresseerde agrariërs kunnen zich nog aanmelden voor deze bijeenkomsten.