Bekendmakingen collegebesluiten gewasbescherming d.d. 24 mei 2017

Toelatingen gewasbeschermingsmiddelen

Toelating-
numme
r

Middelnaam

Werkzame stof

Toelatinghouder

Teelten / gebruik
15385 N Auxo  bromoxynil-octanoate en tembotrione Bayer CropScience S.A.-N.V. Dit onkruidbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik wordt toegelaten voor een na-opkomst toepassing in de teelt van mais.
15370 N  Granprotec (wederzijdse erkenning) deltamethrin Sharda Europe b.v.b.a. Deze insecticide voor professioneel gebruik wordt toegelaten voor een na oogst behandeling in granen in opslag of bestemd voor opslag (met uitzondering van tarwe).
 15373 N   DICASH
(wederzijdse erkenning)
dicamba  Sharda Europe b.v.b.a.   Dit onkruidbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik wordt toegelaten voor een na-opkomst toepassing in de teelt van maïs.

Uitbreiding gewasbeschermingsmiddel

Toelating-
numme
r

Middelnaam

Werkzame stof

Toelatinghouder

Teelten / gebruik
7737 N U 46 MCPA
(kleine toepassing)
MCPA Nufarm UK Ltd. Dit onkruidbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik wordt uitgebreid in de teelt van: spelt, vezelvlas, Japanse haver, kweepeer, mispel, gladiool (vermeerderings-teelt), siergrassen (onbedekt, niet-grondgebonden teelt)
siergrassen (onbedekt, grondgebonden).

Overige wijzigingen gewasbeschermingsmiddelen

Toelating-
numme
r

Middelnaam

Werkzame stof

Toelatinghouder

Teelten / gebruik
12289 N   Flint trifloxystrobin Bayer CropScience S.A.-N.V. Het betreft een middel voor professioneel gebruik. De wijziging betreft het verwijderen van de onbedekte teelt van augurk, onbedekte teelt van komkommer en onbedekte teelt van Chinese kool van het label en een aanpassing van de bedekte teelt van bonen  naar bonen met peul. Daarnaast is het gebruik in de pennenteelt van witlof en cichorei ingeperkt.
15089 N  Prodax prohexadione-calcium en trinexapac-ethyl BASF Nederland B.V.  Deze groeiregulator voor professioneel gebruik wordt toegepast in de teelt van wintertarwe, wintergerst, winterrogge, triticale, spelt, zomertarwe, zomergerst en haver.
De wijziging betreft het toevoegen van de eenheid ‘kg/ha’ aan de derde, vierde en zesde kolom van het Wettelijk Gebruiksvoorschrift.
6034 N Basagran bentazon BASF Nederland B.V.  Dit  onkruidbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik wordt toegepast in diverse teelten uit de toepassingsgebieden: akkerbouwgewassen, cultuurgewassen, groentegewassen, kruiden, sierteelt en grasvegetatie. De wijziging betreft het verlagen van de maximale dosering van 3,0 l/ha naar 2,0 l/ha.
12413 N Basagran SG bentazon BASF Nederland B.V.  Dit onkruidbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik wordt toegepast in diverse teelten uit de toepassingsgebieden: akkerbouwgewassen, cultuurgewassen, groentegewassen, kruiden en grasvegetatie. De wijziging betreft het verlagen van de maximale dosering van 1,65 kg/ha naar 1,1 kg/ha.
6782 N Malvin WG captan Arysta LifeScience S.A.S. Dit schimmelbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik wordt uitgebreid in de onbedekte teelt van boomkwekerijgewassen, onbedekte boomteelt en diverse ziekten in appel en peer.

Renewal en herregistratie gewasbeschermingsmiddelen

Toelating-
numme
r

Middelnaam

Werkzame stof

Toelatinghouder

Teelten / gebruik
13643 N Altacor chlorantraniliprole   Du Pont de Nemours (Nederland) B.V. Dit insectenbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik wordt toegelaten in de bedekte teelt van vruchtgroenten (grond- en niet-grondgebonden) met uitzondering van okra, en als kleine toepassing in de bedekte teelt van sla, andijvie, spinazie-achtigen, veldsla, rucola, boon met peul – laag blijvend en boon met peul – hoog opgaand, radijs, aromatische kruidgewassen en aromatische wortelgewassen.
13555 N Coragen chlorantranilprole DuPont de Nemours (Nederland) B.V. Dit insectenbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik wordt toegelaten in de teelt van aardappelen, appel, peer, sluitkool, bloemkoolachtigen (onbedekte teelt), wortelgewassen (onbedekte teelt) en knolselderij en als kleine toepassing in de teelt van maïs, witlof (pennenteelt), pruim (onbedekt), druif (onbedekt) en suikermaïs.
13359 N Nocturn pyridalyl  Sumitomo Chemical Agro Europe S.A.S.   Dit insectenbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik wordt toegelaten in de bedekte teelten van vruchtgroenten van de Solanaceae, snijbloemen en potplanten. Het middel mag na de herregistratie ook gebruikt worden in grondgebonden bedekte teelten. Wel is de gebruiker van dit middel synchroon aan de ingangsdatum van het Hoofdlijnenakkoord per 1 januari 2018 verplicht om het afvalwater van bedekte teelten met minimaal 95% te zuiveren voor lozing op het riool of oppervlaktewater.
13507 N Derrex ijzer(III)fosfaat W. Neudorff GmbH KG  Dit slakkenbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik wordt toegepast in de teelt van akkerbouwgewassen, fruitgewassen, groenteteelt, kruidenteelt (vers of gedroogd) en sierteeltgewassen.
13318 N NEU 1181 M ijzer(III)fosfaat W. Neudorff GmbH KG Dit slakkenbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik wordt toegepast in de teelt van akkerbouwgewassen, fruitgewassen, groenteteelt, kruidenteelt (vers of gedroogd) en sierteeltgewassen.
 
13316 N Sluxx HP ijzer(III)fosfaat W. Neudorff GmbH KG Dit slakkenbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik wordt toegepast in de teelt van akkerbouwgewassen, fruitgewassen, groenteteelt, kruidenteelt (vers of gedroogd) en sierteeltgewassen.

Ingetrokken gewasbeschermingsmiddelen

Toelating-
numme
r

Middelnaam

Werkzame stof

Toelatinghouder

Vervalt op

Aflever
-termijn
Opgebruik-
termijn
14878 N  Vaselife Universal Bulb PHT  6-benzyl-adenine en gibberelline a4 + a7  Vaselife International B.V.     31-12-2016         01-11-2017 01-11-2018
12802 N Mundial fipronil      Basf Nederland B.V.  30-09-2017      31-03-2018  31-03-2019
12221 N Frupica   mepanipyrim        Certis 30-04-2017       30-04-2017 30-04-2017