Nieuw format voor wettelijk gebruiksvoorschrift

Aanvragen tot toelating, uitbreiding of wijziging van een gewasbeschermingsmiddel gaan vergezeld van een voorstel voor een wettelijk gebruiksvoorschrift: het ‘WG-voorstel’. Dit is gebaseerd op een vastgesteld WG-format. Vanaf 1 juli 2017 moet een WG-voorstel gebaseerd worden op het nieuwe WG-format 2.2.

De belangrijkste aanpassing in WG 2.2 is dat op het WG geen onderscheid meer gemaakt wordt tussen restricties die volgen uit de risicobeoordeling en aanbevelingen van de toelatinghouder. Aanvragers geven op het WG-voorstel aan op welk onderdeel van de risico-evaluatie de restrictiezinnen betrekking hebben. Dit gebeurt als een restrictiezin aan het WG wordt toegevoegd of gewijzigd. Ook moeten aanvragers expliciet aangeven wanneer een restrictiezin vanuit Product Stewardship op het WG-voorstel staat.
De verwijzingen naar de risico-evaluatie of het Product Stewardship worden niet op het uiteindelijke wettelijk gebruiksvoorschrift vermeld.

WG-format 2.2 niet van toepassing voor omzetting WGGA naar WG

De komende maanden vindt de omzetting van WGGA’s naar WG’s voor de fungiciden plaats. Voor de omzetting van de WGGA’s naar WG’s is het niet nodig om WG-format 2.2 te volgen: voor de omzetting volstaat format 2.1.

Voor aanvragen voor kleine toepassingen geldt WG 2.2 niet, omdat daarvoor hetzelfde WG-format moet worden gebruikt als voor de meest recente toelating van het betreffende middel .

Het WG-format 2.2 is vanaf 1 juni 2017 te downloaden van de Ctgb-website, met een handleiding.