Nieuwsbrief september 2022

Innovatieve offspring relatiedag

Onze jaarlijkse relatiedag in juni stond in het teken van innovatie en blijkt een aantal weken later al de eerste initiatieven te hebben opgeleverd! Contacten die op de relatiedag zijn gelegd en de gesprekken die toen zijn gevoerd, hebben geleid tot concrete afspraken. Twee bedrijven zijn al met het Ctgb in gesprek om te bepalen hoe hun innovatie binnen de beoordelingskaders past, en hoe de risico’s daarvan beoordeeld zouden moeten worden om de milieuwinst van de innovatie recht te doen en er zeker van te zijn dat er geen onvermoede risico’s voor mens, dier en milieu aan kleven. Een derde bedrijf wil voor zijn duurzame techniek een toelating aanvragen, maar de werkzame stof blijkt op twee manieren voor verschillende toepassingen geplaatst onder de Biocideverordening en met verschillende veiligheidsnormen. Wat betekent dat voor een toekomstige toelating? Erg lastig voor het bedrijf, en helaas een voorbeeld van duurzame innovatie waarvoor het niet eenvoudig is om binnen de geldende wettelijke kaders een toelating aan te vragen. Het Ctgb heeft daarom aangeboden hierover in Europa het gesprek aan te gaan, om dit soort duurzame innovaties ook daadwerkelijk te stimuleren, en een weg te zoeken binnen de regelgeving.

Want, dat kan lastig zijn bij innovaties. Voor nieuwe technieken en ideeën is meestal nog geen risicobeoordelingskader ontwikkeld, laat staan vastgesteld. Dat komt soms pas als er al dossiers zijn ingediend, zoals we bijvoorbeeld hebben gezien bij de beoordeling van micro-organismen om gewassen te beschermen. Middelen op basis van een micro-organisme worden steeds belangrijker binnen de land- en tuinbouw, maar het beoordelingskader was vooral gericht op het beoordelen van risico’s van chemische stoffen. Inmiddels zijn ook voor micro-organismen verschillende guidances en op maat gemaakte dossiervereisten vastgesteld, waardoor voor deze werkzame stoffen biologisch maatwerk kan worden geleverd, gericht op hun specifieke werking en risico’s. En dat is net zo goed mogelijk voor innovaties op het gebied van biociden.

Zo zie je maar weer dat het met elkaar van gedachten wisselen over het thema innovatie dingen daadwerkelijk in beweging zet. Nut en noodzaak van de jaarlijkse Ctgb relatiedag is daarmee – naast het belang van elkaar ontmoeten en netwerken – wat mij betreft weer bevestigd!

Ingrid Becks

secretaris / directeur

Workshop vernieuwd toetsingskader werkzame stoffen op basis van micro-organismen.

Dit najaar worden naar verwachting de herziene wetsteksten van toepassing voor de evaluatie van gewasbeschermingsmiddelen die micro-organismen bevatten. Het Ctgb organiseert daarom op 29 november en 1 december eendaagse workshops over het opstellen van een stofdossier op basis van deze herziene wetsteksten. Tijdens deze workshops deelt ons GreenTEAM zijn inzichten met de deelnemers en is volop de gelegenheid voor het stellen van vragen.

Half oktober publiceren we op onze website meer informatie over de workshops en de aanmeldmogelijkheden.

Persoonsgegevens in Registration Report

Aanvragers worden verzocht bij het indienen van de aanvraag alle persoonsgegevens in het draft Registration Report (dRR), met uitzondering van de auteursnamen van openbare literatuur, grijs te arceren. Dit geldt voor alle aanvragen die vanaf 1 oktober 2022 worden ingediend. Voor lopende aanvragen zal aanvragers, voorafgaand aan de publicatie, worden gevraagd dit in het RR ook te doen.

Persoonsgegevens in Registration Report

Timeslots voor MRL-aanvragen beschikbaar

Het aantal aanvragen voor vaststelling van een maximale residulimiet (MRL) blijft achter bij wat was voorzien. Daarom zijn er op korte termijn nog timeslots voor het indienen van een MRL-aanvraag beschikbaar.

Timeslots voor MRL-aanvragen beschikbaar