Strategisch speerpunt 1

Om onze taken in de ketens effectief uit te voeren zetten we actief in op Europese harmonisatie en verduurzaming.

Toelichting

Het Ctgb opereert in verschillende ketens. Binnen deze ketens worden continu nieuw beleid, toetsingskader en werkwijzen ontwikkeld. Daar waar dit voor het Ctgb relevant is, moeten we de consequenties voor onze organisatie vormgeven. In de komende strategie periode staan we met onze stakeholders voor een aantal grote harmonisatie, implementatie en coördinatievraagstukken. Door het ontwikkelen en delen van kennis en ervaring dragen wij bij aan geharmoniseerde werkwijzen.

De minister van LNV heeft de landbouwvisie uitgebracht: “Waardevol en Verbonden”. Deze visie beschrijft de omslag naar kringlooplandbouw en wat dit van Nederland zal vragen, om de toekomst van onze voedselvoorziening veilig te stellen. In samenhang daarmee is een separate visie op gewasbescherming geformuleerd: “Toekomstvisie gewasbescherming 2030, naar weerbare planten en teeltsystemen”. Deze gemeenschappelijke visie, van belangrijke stakeholders en de Rijksoverheid, is gericht op een duurzaam telen van land- en tuinbouwproducten voor mens, dier en milieu met economisch perspectief. De consequenties voor onze organisatie hebben we op hoofdlijnen geschetst. Dit moet worden vertaald in zo concreet mogelijke acties in het gezamenlijk op te stellen uitvoeringsprogramma. We geven hierbij waar opportuun ook beleidsmatige ondersteuning/adviezen. Daarnaast implementeren we ook de voor het Ctgb relevante uitkomsten van de REFIT evaluatie in onze werkwijzen.

Nederland heeft nog geen biocidenbeleid. Het Ctgb wil actief bijdragen aan het formuleren van dit nationale beleid  (uiteraard in lijn met de Europese kaders) door bouwstenen hiervoor aan te reiken. In Europa werken we samen met stakeholders aan geharmoniseerde toetsingskaders voor biociden om de beoordelingen en adviezen op te baseren.

Doelstellingen

1.1. We faciliteren de Europese harmonisatie actief door binnen geselecteerde gebieden een aanjagende rol te spelen.

1.2.We implementeren de consequenties van de visies op landbouw en gewasbescherming en de REFIT evaluatie op ons beleid en werkwijzen.

1.3. We dragen bij aan de ontwikkeling van een nationaal biocidenbeleid (in lijn met de Europese kaders) en internationale toetsingskaders en methodieken voor beoordelen van stoffen, middelen en families.

1.4. Onze medewerkers beschikken over de benodigde kennis, vaardigheden en houding om vanuit hun rol in nationale en internationale ketens en gremia effectief te participeren.