Beleidskeuzes voor GEM bij toepassing van gewasbeschermingsmiddelen in kassen

In de risicobeoordeling van gewasbeschermingsmiddelen voor kastoepassingen wordt sinds maart 2016 het guidance document ‘bedekte teelten’ en het modelinstrumentarium GEM (Greenhouse Emission Model) toegepast. Dit model biedt opties voor nationale beleidskeuzes voor het percentiel van de stroomsnelheid en toepassing van een veiligheidsfactor voor de halfwaardetijd van de stof in de bodem. De ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu kiezen ervoor een gemiddelde stroomsnelheid en geen veiligheidsfactor toe te passen.

  • De ministeries konden voor het percentiel voor de stroomsnelheid van de sloot voor de oppervlaktewaterberekeningen voor toepassingen in teelten op substraat kiezen tussen het 50 percentiel (bij benadering de gemiddelde stroomsnelheid) of het 90 percentiel (lage stroomsnelheid). Er is gekozen voor het 50-percentiel van de stroomsnelheid, omdat voor bepaalde andere gevoelige parameters in het scenario het 90-percentiel is gebruikt. Daarom is de keuze voor een lager percentiel van de stroomsnelheid verdedigbaar. Dit is in lijn met de Europese beoordelingssystematiek die uitgaat van een ‘realistic worst-case’-beoordeling wat overeenkomt met een overall 90-percentiel blootstellingsconcentratie.
  • De ministeries konden kiezen om al dan niet een veiligheidsfactor van 10 toe te passen op de halfwaardetijd van de stof in bodem voor de berekeningen voor toepassingen in grondgebonden teelten. Dit omdat er aanwijzingen waren dat ontsmetting van de kasgrond mogelijk leidt tot een langzamere afbraak van stoffen in gewasbeschermingsmiddelen in de kas dan buiten. Nieuwere inzichten lijken erop te wijzen dat dit minder van invloed is dan gedacht, daarom kiezen de ministeries ervoor geen veiligheidsfactor toe te passen.

Het Ctgb zal deze beleidskeuzes per direct toepassen. Beide beleidskeuzen zijn reeds verwerkt in de Evaluation Manuals voor grondwater en oppervlaktewater (NL deel), versie 2.1, oktober 2016.

De ministeries hebben deze beleidskeuzes vooralsnog gemaakt voor de periode tot 2018. Er volgt dan een evaluatie en op basis hiervan zullen eventueel nieuwe beleidskeuzen worden gemaakt.