Nieuwsbrief december 2023

Vertrouwen in de kaders

“Het wetenschappelijke werk van het Ctgb en de uitkomsten daarvan, zijn van uitstekende kwaliteit en worden gewaardeerd door risicobeoordelaars en risicomanagers binnen de EU”. Dat is de conclusie van de internationale visitatiecommissie die voor de zomer het werk van het Ctgb doorlichtte. Natuurlijk ben ik trots op de conclusies van de visitatiecommissie en heb dat uiteraard ook met onze medewerkers gedeeld. Eerlijk is eerlijk: het is een welkome conclusie in een tijd waarin kritisch naar het Ctgb en naar onze beoordelingskaders wordt gekeken. Want dat wordt vaak vergeten: wij beoordelen op basis van internationaal vastgelegde wettelijke kaders. De verordeningen vormen de uitkomst van politieke besluiten die weer voortkomen uit het maatschappelijk debat. Ik ben me zeer bewust van de verantwoordelijkheden die wij hebben als beoordelingsautoriteit. Met alle wetenschappelijke studies en onderzoeksresultaten die voor de beoordeling van stof en middel moeten worden aangeleverd, weten we ontzettend veel van een stof en middel. Het is en blijft lastig dit goed voor het voetlicht te brengen. De politiek/maatschappelijke discussie spitst zich toe op hetgeen nog ontbreekt in de kaders. En dat is logisch en het is belangrijk daarin te blijven investeren. Vanuit onze kennis en ervaring adviseren we de beleidsverantwoordelijken over lacunes die er in de kaders zijn. De kaders zijn echter nooit af en daar ligt een beleidsmatig en politiek vraagstuk: wat is voldoende? Dat is een gerechtvaardigde vraag, maar laten we daarnaast ook waarderen wat de kaders al wel afdekken.

Ingrid Becks

secretaris / directeur

Algemeen

  • Tarieven 2024 zijn bekend en gepubliceerd in de Staatscourant.
  • Tussen Kerst en Nieuwjaar is het Ctgb dicht.

Ctgb maakt vergelijkende evaluatie effectiever en efficiënter

Bij de beoordeling van een middel met een werkzame stof die de kandidaat voor vervanging is, kijkt het Ctgb of er één veiliger alternatief is. Alle niet-chemische maatregelen en laag-risicomiddelen worden per definitie als veiliger beschouwd. Overige middelen worden als veiliger beschouwd als daar minder strenge veiligheidsvoorschriften van toepassing zijn. De vergelijkende evaluatie kan zo eenvoudiger, eenduidig en sneller worden afgehandeld.

Per 1 januari 2024 treedt deze aanpassing in werking.

Ctgb maakt vergelijkende evaluatie effectiever en efficiënter

Beëindigen beleidsregel respijttermijnen voor biociden

Als de toelating van een biocide wordt gewijzigd kan een respijttermijnen worden toegekend. Criteria voor het bepalen van de duur van de respijtperiode staan zowel in de Europese Biocidenverordening 528/2012/EU als in een Ctgb beleidsregel. Dat is dubbel; vandaar de het Ctgb besloot de nationale beleidsregel in te trekken.

Intrekking besluit beleidsregels respijttermijnen voor biociden

In situ

In principe hebben in situ gegenereerde biociden een toelating nodig van het Ctgb om in Nederland gebruikt te mogen worden. Er gelden twee uitzonderingen voor ozon en bepaalde chloorverbindingen. De uitzonderingsregel is uitgebreid met een tabel met alle firma’s die tijdig een aanvraag hebben ingediend voor toelating onder de BPR, in het kader van transparantie.

In situ gemaakte biociden