Sinaasappelolie tegen insecten en mijten

Een middel tegen insecten en mijten op basis van sinaasappelolie (Orocide Plus) is toegelaten voor professioneel en niet-professioneel gebruik in de bedekte teelt van paprika’s en tomaten, en als kleine toepassing in de bedekte teelt van planten uit de komkommerfamilie en sierteelt. Dit is besloten in de collegevergadering van 23 oktober.

Zo onschuldig en mild als het ook klinkt, sinaasappelolie is geen laag-risicostof. Het is een middel van natuurlijke oorsprong, de stof kan bijvoorbeeld gewonnen worden uit sinaasappelschillen die overblijven na het persen. Maar uit de risicobeoordeling blijkt dat er toch een waarschuwingszin op het etiket komt voor bijen, hommels en natuurlijke vijanden, en de stof is ook geclassificeerd als giftig voor waterorganismen, met langdurige gevolgen. De stof is onder meer irriterend voor de ogen, gebruikers moeten daarom beschermende kleding dragen.

Maar sinaasappelolie is van natuurlijke oorsprong, niet persistent in het milieu en kan ook worden toegepast in de biologische landbouw. Doordat de blootstellingsconcentraties in het oppervlaktewater door toepassing van het middel in de bedekte teelten van paprika en tomaat en planten uit de komkommerfamilie en sierteelt onder de normen blijven, past het middel wel in het streven naar duurzaamheid.