Verduurzaming
Om de beschikbaarheid van duurzame gewasbeschermingsmiddelen actief te stimuleren, heeft het Ctgb een Green Team ingesteld. Het team beoordeelt stoffen en middelen van natuurlijke oorsprong (bijvoorbeeld micro-organismen, plantextracten en feromonen). Daarmee neemt het Ctgb een groot aandeel van deze beoordelingen in Europa voor zijn rekening. In 2024 kon dit team acht stoffen aanbieden aan EFSA voor het Europese Peer Review proces. Als deze stoffen zijn goedgekeurd, kunnen op basis van deze stoffen voor duurzame middelen toelatingen worden aangevraagd.
Via het verduurzamingsloket kunnen deze middelen sneller beschikbaar komen. In 2024 zijn vier middelen beoordeeld en toegelaten en eind 2024 nog zes aanvragen in behandeling. Als de producenten van duurzame middelen meer aanvragen indienden, heeft het Verduurzamingsloket voldoende capaciteit om die snel op te pakken. Ook in Europees verband probeert het Ctgb deze ontwikkeling te stimuleren.
Strenger bij vergelijkende evaluatie
Een andere bijdrage is een strengere aanpak van de ‘vergelijkende evaluatie’ (comparative assessment). Deze evaluatie richt zich op goedgekeurde stoffen in gewasbeschermingsmiddelen waarvoor de Europese wetgeving bepaalt dat ze (waar mogelijk) vervangen moeten worden door alternatieven (de zogeheten ‘kandidaten voor vervanging’). De nieuwe werkwijze maakt het proces effectiever en efficiënter, en leverde in 2024 de eerste twee concrete resultaten op. Bij één middel werden twee toepassingen vervangen door een alternatief; het andere middel verdween helemaal van de Nederlandse markt.
Effectiever met minder: precisietechniek

Precisietechnieken – bijvoorbeeld alleen aangetaste planten bespuiten in plaats van het hele veld - maken gewasbescherming mogelijk met minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Er zijn nog belemmering in de regelgeving om deze technieken in te zetten. Om te zoeken naar oplossingen organiseerde het Ctgb een workshop binnen het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030. De uitkomst benadrukte twee cruciale aspecten voor succesvolle inzet van precisietechniek:
- Machines mogen de blootstelling van mens, dier en milieu niet verhogen ten opzichte van conventionele technieken.
- Machines moeten het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nauwkeurig registreren.
Deze bevindingen zijn nationaal en Europees gedeeld, om de inzet van precisietechnieken te versnellen.

Verduurzaming biociden
Het Ctgb vindt het belangrijk dat ook bij biociden aandacht is voor innovatie, verduurzaming van middelen en gebruik. Het college onderschrijft het Strategisch Kader Biociden van het ministerie van IenW.
In het afgelopen jaar wijdde het college onder meer een speciale themasessie aan dit onderwerp. Bij één van de jaarlijkse college-excursies liet het college zich informeren over het toepassen van verneveling van biociden (‘fogging’). Dit is een techniek waarbij met minder water dezelfde concentratie en daarmee dezelfde werkzaamheid bereikt kan worden.