Nieuwsbrief april 2022

Voedselzekerheid of duurzaamheid?

De Russische inval in Oekraïne heeft bijna alle West-Europese landen verrast. Wie had kunnen denken dat zoiets anno 2022 nog zou gebeuren. In Europa. We zijn via de krant, internet, social media, radio en televisie getuige van verschrikkingen waar we ons jarenlang nauwelijks een voorstelling van konden maken. Miljoenen Oekraïners zijn inmiddels gevlucht. En ook in Nederland voelen we de effecten van de oorlog, van de sancties, in stijgende energieprijzen en plotselinge inflatie, door onze afhankelijkheid van Russisch gas, olie en steenkool.

Maar er is ook een ander effect. Sinds de invasie begon exporteren Rusland en Oekraïne nauwelijks nog voedingsstoffen en kunstmest. De schappen met zonnebloemolie in onze supermarkten zijn plots leeg en vooral in Afrika zijn grote zorgen of er wel genoeg graan blijft komen voor de voedselvoorziening. Ineens wordt zichtbaar hoe fijnmazig de handelsstromen wereldwijd vertakt zijn en hoe groot de onderlinge afhankelijkheid is. En wat de impact is als er één land geïsoleerd raakt en wegvalt uit de keten.

Die verwevenheid zie je ook bij de transitie naar een duurzamere landbouw. Ook daarin sta je niet op jezelf. Keuzes die wij in Nederland maken zoals het wel of niet inkrimpen van de veestapel, hebben ook invloed op de handelsstromen. Copa en Cogeca – de Europese LTO – roepen op om vanwege de voedselzekerheid de Farm to fork strategy op de langere baan te schuiven en eerst te zorgen voor genoeg voedsel. Maar is dit wel nodig? Sowieso heeft de benodigde transitie een lange doorlooptijd, kunnen we het ons veroorloven het ingezette proces nog verder te vertragen?

Onlangs stelde de economisch directeur van het Wereldvoedselprogramma nog dat er volgens onderzoek van de Wageningen Universiteit voor de komende zes maanden wereldwijd geen voedseltekort hoeft te zijn. De huidige situatie illustreert in ieder geval heel helder dat de wereldeconomie een fijnmazig web is dat kwetsbaar is voor verstoring. De transitie naar duurzame landbouw kan omwille van milieu en klimaat niet nóg langer wachten. Het wordt echter steeds duidelijker dat de opgave groot is, want er zal ook een nieuwe balans in de handelsstromen gevonden moeten worden. En uiteindelijk moeten voedselzekerheid en duurzaamheid weer hand in hand verder!

Ingrid Becks

secretaris / directeur

Beeld: ©Ctgb

Ctgb Relatiedag 2022

‘Innovatie’ is het thema van de Ctgb Relatiedag op donderdag 9 juni. Internationale beleidsvoornemens zoals de Chemicals strategy for sustainability en de Farm-to-fork-strategie stellen eisen én bieden kansen voor de sector. Een spreker namens de Permanente Vertegenwoordiging in Brussel gaat in op deze beleidsplannen en de Nederlandse visie in EU-verband. Vanuit de directie van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Infrastructuur en Waterstaat reflecteren sprekers op de eisen die eruit voortkomen én de kansen die ze bieden voor innovatie. In het middagdeel geven vertegenwoordigers uit de sector hun visie op deze ontwikkelingen en zal ook het Ctgb reageren op het beeld dat tijdens de dag wordt neergezet. Vanuit het Ctgb kijken we hoe beoordelingskaders en innovatie zich verhouden. Natuurlijk is er alle ruimte voor vragen, discussie en een persoonlijke ontmoeting. Reserveer 9 juni in uw agenda. Eind april/begin mei ontvangt u een persoonlijke uitnodiging voor de Relatiedag.

Valse facturen

Een buitenlandse toelatingsautoriteit (BVL) heeft ons geïnformeerd dat er nep-facturen/-maningen worden gemaild naar hun relaties. Bij het Ctgb krijgen we dergelijke signalen nog niet, maar wanneer het Ctgb een factuur of herinnering stuurt, vermelden wij altijd het bij u bekende aanvraagnummer. De facturen komen ook altijd van het mailadres Finance@ctgb.nl. Controleer dit alstublieft goed en neem bij twijfel contact op met team Financiën van het Ctgb.

Ontwikkeling van maatregelen tegen fosfinevergiftiging

In overleg met toelatinghouders en Europese partners ontwikkelt het Ctgb maatregelen om fosfinevergiftigingen tijdens transport te voorkomen. De voorstellen hiervoor, zoals een verbod op gebruik tijdens transport, beginnen inmiddels concreet vorm te krijgen. Lees verder in het onderwerpdossier Fosfine.

Jaarlijkse melding nieuwe informatie

Binnenkort ontvangen toelatinghouders van gewasbeschermingsmiddelen weer een e-mail van het Ctgb over de jaarlijkse melding. Volgens artikel 56 van VO 1107/2009 zijn toelatinghouders van gewasbeschermingsmiddelen wettelijk verplicht jaarlijks aan het Ctgb te melden of er over hun middel of de werkzame stof nieuwe informatie beschikbaar is gekomen over verminderde werkzaamheid, onacceptabele effecten op planten of ontwikkeling van resistentie. Ook als hierover géén nieuwe informatie is, moeten toelatinghouders dat melden. Voor details zie de pagina 'Jaarlijkse melding'. 

Herziene guidance voor beoordeling relevantie metabolieten in grondwater

Voor dossiers ingediend vanaf 1 mei 2022 is het herziene guidance document voor de beoordeling van de relevantie van metabolieten in grondwater van toepassing (Sanco/221/2000 – rev.11 21 oktober 2021). De belangrijkste aanpassing is dat voor metabolieten de genotoxiciteits-eindpunten, genmutatie (in zowel bacteriële als zoogdiercellen), structurele chromosomale veranderingen (clastogeniteit) en numerieke chromosomale veranderingen (aneugeniteit), bestudeerd moeten worden. Dit kan met een combinatie van een Ames test, een in vitro zoogdiercelgenmutatietest (tk- of hprt-locus) en een in vitro micronucleustest. Daarnaast geeft de herziene guidance ook een nadere richtlijn voor situaties waarbij de uitkomsten van de studies niet eenduidig zijn (equivocal of inconclusive) en positieve uitkomsten. Daarnaast is een verduidelijking toegevoegd voor de beoordeling van metabolieten gevormd door micro-organismen (die werkzame stoffen zijn).

Guidance voor beoordeling fysische, chemische en technische eigenschappen

Per 1 november 2021 is het ‘Richtsnoer voor het genereren en evalueren van data voor de fysische, chemische en technische eigenschappen van gewasbeschermingsmiddelen onder Verordening (EG) Nr. 1107/2009’, SANCO/10473/2003 – rev. 5, in werking getreden. Dit geeft een volledige invulling aan de beoordeling van alle in Verordening (EU) Nr. 284/2013 vastgestelde vereisten voor de fysische, chemische en technische eigenschappen van gewasbeschermingsmiddelen. Veelgebruikte elementen zijn onder meer de overzichten van verplichte eindpunten per formuleringstype, al dan niet vereist voor en na opslag, van testcriteria, en extrapolatieregels voor verpakkingsmaterialen. Verder geeft het richtsnoer (guidance document) meer informatie over testen voor classificatie en etikettering.

De implementatie in de EU van het document maakt een einde aan de onduidelijkheid die speelde rond het gebruik van de ‘UK/CRD Guidance’. In tegenstelling tot deze CRD Guidance biedt het nieuwe SANCO richtsnoer EU-brede ondersteuning voor aanvragers en lidstaten bij de respectievelijke opstelling en beoordeling van een (draft) Registration Report (dRR) voor middelaanvragen.

Update Evaluation Manual gewasbeschermingsmiddelen

Per 1 april is de Evaluation Manual weer up-to-date. Hierin zijn gewijzigd:  

  • EU deel Hoofdstuk 4 Humane toxicologie; toxiciteitsdossier bij zoogdieren versie 2.5; April 2022. Dit is bijgewerkt naar de herziene versie van het guidance document voor de beoordeling van de relevantie van metabolieten in grondwater (Sanco/221/2000 – rev.11 21 October 2021).
  • EU deel Hoofdstuk 2 Fysische en chemische eigenschappen versie 2.3; April 2022. Hierin is het guidance document opgenomen voor chemische en technische eigenschappen van gewasbeschermingsmiddelen SANCO/10473/2003 rev. 5 (van toepassing vanaf 01-11-2021).

Evaluation Manuals

Update Evaluation Manual biociden

Per 1 april is de Evaluation Manual weer up to date. Hierin is gewijzigd: NL overgangsrechtdeel versie 3.2; April 2022. Hierin is informatie toegevoegd over gebruik en verwijzing naar standaard SPC-zinnen.

Evaluation Manual

Aanbevelingen voor opstellen SPC

ECHA heeft aanbevelingen gepubliceerd voor het opstellen van een samenvatting van de productkenmerken (SPC) voor biociden en biocidefamilies. Ze zijn ontwikkeld om aanvragers en de bevoegde autoriteiten van de lidstaten te helpen bij het opstellen van een duidelijke en begrijpelijke SPC die voldoet aan de vereisten van de biocideverordening (BPR). Het document bundelt de afspraken van de Coordination Group, de vergaderingen van de bevoegde autoriteiten voor biociden en de vergaderingen van het Biocidal Products Comittee en is van toepassing op afzonderlijke producten en biocidefamilies. Lees meer in 'Recommendations on preparing a Summary of Product Characteristics (SPC) for single biocidal products and biocidal product families'.