Nieuwsbrief oktober 2023

Een  soort scheidsrechter

Als Ctgb hebben we de taak om te beoordelen of middelen bij gebruik volgens het voorschrift veilig kunnen worden toegepast. Voor zowel gewasbeschermingsmiddelen als biociden is er een Europese verordening die de kaders en normen voor een toelating geeft. Die verordeningen zijn het resultaat van een wetenschappelijk én democratisch proces. Ze doen recht aan een hoog niveau van bescherming van de gezondheid van mens, dier en milieu én een gelijk speelveld. Een toegelaten middel mag “geen enkel schadelijk effect op de gezondheid van mens of dier hebben, noch enig onaanvaardbaar effect voor het milieu”. Dit klinkt goed doordacht en dat is het ook; de wettelijke kaders voor een toelating zijn heel streng.

Toch zijn er zorgen over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en biociden in de maatschappij. In de afgelopen zomer zagen we hoe omwonenden naar de rechter gingen met bezwaren tegen het gebruik van toegelaten middelen. Tegelijkertijd toonden telers zich ontevreden omdat er geen vrijstelling kwam voor een middel tegen de appelbloesemkever.

Op dit snijvlak van verschillende belangen vellen we, als het ware als een scheidsrechter, een objectief oordeel. Dat is onze taak als overheidsorganisatie. Niet meer en niet minder en daar staan we ook voor. We doen dat met maximale zorgvuldigheid.

Ik begrijp dat de diverse groepen in de discussie soms het gevoel hebben dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met hun belangen en/of zorgen. De twee voorbeelden laten goed zien hoe verschillend naar onze besluiten wordt gekeken. De geldende verordeningen zijn echter altijd onze leidraad om tot verantwoorde besluiten te komen. We zijn transparant over die besluiten en we leggen graag uit hoe we tot onze besluiten zijn gekomen. Dat deden we al en dat zullen we blijven doen in dit krachtenveld van belangen. Zoals je van een goede scheidsrechter mag verwachten.

Ingrid Becks

secretaris/directeur

Antwoorden aan TV programma Zembla

We vinden de maatschappelijke aandacht voor en discussie over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen belangrijk. Alle geïnteresseerden bieden we graag duidelijkheid over hoe de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen tot stand komt.

Klik hier en lees veel gestelde vragen en antwoorden over onze beoordelingen.

Antwoorden aan het TV-programma Zembla

Minister Adema op werk bezoek bij Ctgb

Minister Adema bezocht maandag 2 oktober onze organisatie. Dat bood een goed moment om onze medewerkers toe te spreken en met directie en collegevoorzitter Rob van Lint in gesprek te gaan.

Beeld: Ctgb

IVC rapport in ontvangst genomen

Woensdag 27 september overhandigde dr. Anthony Hardy (voormalige voorzitter van EFSA's scientific committee) het eindrapport van de derde Internationale Visitatie Commissie (IVC) aan collegevoorzitter Rob van Lint. Inmiddels is het rapport door LNV minister Adema aan de Tweede Kamer aangeboden. De IVC stelt dat het Ctgb goed wordt geleid als een sterke en effectieve toelatingsautoriteit die met aanzienlijke middelen en capaciteit in staat is te reageren op verwachtingen van aanvragers en de Nederlandse en Europese samenleving. Oordeelt u zelf; het derde IVC-rapport staat op onze site:

Internationale visitatiecommissie

Beeld: ©Ctgb

Beleid voor de vergelijkende evaluatie ter consultatie

Het college wil de werkwijze voor de vergelijkende evaluatie effectiever en efficiënter maken. Hierdoor worden mogelijk vaker middelen vervangen en vergt de vergelijkende evaluatie minder tijd. Deze  voorgenomen beleidsregel ligt gedurende vijf weken voor ter consultatie. Op onze site leest u meer over het voorstel en hoe u daarop kunt reageren.

Consultatie beleidsuitwerking

Lijst Kleine Toepassingen geactualiseerd

De Lijst Kleine Toepassingen is per 1 september geactualiseerd om beter rekening te houden met de uitbreiding van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen met laag-risicomiddelen. Uitbreidingen van toegelaten laag-risicomiddelen kunnen door het Ctgb als kleine toepassing worden beoordeeld en toegelaten, ongeacht het areaal waarop de toepassing plaatsvindt.

Lijst Kleine Toepassingen versie 4.1 september 2023

Publicatie geupdate versie Centrale Zone Evaluation Manual Ecotoxicologie

De centrale Zone Evaluation Manual Ecotoxicologie, waarvan de eerste versie is verschenen in 2021, is geupdate naar aanleiding van afspraken die nadien zijn gemaakt in de Centrale Zone. Voor details, zie de editing log van de Evaluation Manual.

De geupdate versie van de CZ Evaluation Manual is gepubliceerd op het publieke deel van CircaBC.

Instructies archivering modelberekeningen

De instructie ‘modelberekeningen’ sluit niet goed aan bij de praktijk en zal worden aangepast.  Daarom vragen we op dit moment deze nog niet bij de intake in te dienen. Wel vragen we de aanvragers ‘modelling files’ duidelijk en gestructureerd in te dienen.

Zie verder bij de Instructies archivering modelberekeningen. 

Instructies archivering modelberekeningen

Bestrijdingsmiddelenatlas geactualiseerd met gegevens 2022

Op 6 oktober 2023 is de update van de Bestrijdingsmiddelenatlas met de meetgegevens van 2022 gepubliceerd. In deze atlas staan welke werkzame stoffen en metabolieten van gewasbeschermingsmiddelen en biociden voorkomen in het Nederlandse oppervlaktewater, gebaseerd op meetgegevens van de waterbeheerders.

Het Ctgb gebruikt per direct data uit versie 3.3.2 van de Grondwateratlas

In februari 2023 is een nieuwe versie van de Grondwateratlas door Wageningen Environmental Research op de website Pesticidemodels.eu vrijgegeven. De nieuwe versie is aangevuld met recente monitoring data. Bovendien zijn de kwaliteitslabels van de data ingevuld, en is er een begeleidend rapport met een voorstel voor het gebruik van de Grondwateratlas in de toelatingsprocedure gepubliceerd. Het Ctgb gaat de data in de nieuwe versie van de Grondwateratlas met onmiddellijke ingang toepassen in de risicobeoordeling van lopende en nieuwe aanvragen. Indien uit de beoordeling van de nieuwe data blijkt dat additionele informatie nodig is om tot een besluit te komen, dan zullen aanvragers in de gelegenheid worden gesteld die aan te leveren. Zie verder: https://www.pesticidemodels.eu/groundwateratlas/home

Update Evaluation Manual Gewasbeschermingsmiddelen en Biopesticiden

De Evaluation Manuals voor gewasbeschermingsmiddelen en die voor Biopesticiden zijn  geactualiseerd. Met name hoofdstuk 6 - Fate en Behaviour - is aangepast, namelijk op de volgende punten: driftreductie voor gebruik buiten de landbouw (DTG8.1), referentieconcentratie Kom in TOXSWA (water), interim toepassingstijdsstippen GEM (water en grondwater). Daarnaast is een verheldering gegeven over modelversies, uitsluitingscriteria Tier 1, Tier 1 bedekte teelten, meerdere GeoPEARL runs (grondwater).

Overzicht wijzigingen Evaluation Manual per 20-09-2023:

  • Chapter 6 Fate and behaviour in the environment
    • Behaviour in surface water, sediment and sewage treatment plants (STP); version 2.5 (EU)
    • Behaviour in surface water and sediment; version 2.7 (NL)
    • Behaviour in soil; leaching; version 2.7 (EU)
    • Behaviour in soil; leaching; version 2.7 (NL)
  • Chapter 7 Ecotoxicology:
    • General introduction and over-arching issues; version 2.6 (EU)
    • Terrestrial; birds and mammals; version 2.6 (EU)
    • Terrestrial; bees; version 2.5 (EU)
    • Ecotoxicology,  Aquatic; version 2.6
    • Terrestrial; soil organisms; version 2.5 (EU)
    • Terrestrial; non target arthropods and plants; version 2.8 (EU)
    • Terrestrial; non target arthropods and plants; version 2.8 (NL)
  • Chapter 8 Efficacy; version 2.6 (NL)
     
  • Evaluation Manual Biopesticides version 2.2

Toetsingskader

Combinatie professioneel en niet-professioneel op voorschrift verduidelijken

Het is mogelijk om het gebruik van een middel te specificeren naar professioneel en niet-professioneel gebruik. Dit kan verwarrend zijn bij een middel met een WGGA dat is gesplitst in professioneel en niet-professioneel gebruik. Op verzoek kan zo’n WGGA ter verduidelijking worden aangepast.

Combinatie professioneel en niet-professioneel op voorschrift verduidelijken

Richtsnoer beoordeling werkzaamheid herzien met toevoeging van PT11 en PT12 richtsnoeren

Per augustus 2023 is er voor de beoordeling van de  werkzaamheid van biociden een nieuwe versie van het BPR volume II part B+C richtsnoer beschikbaar. In deze nieuwe versie zijn de vereisten voor werkzaamheidstesten en de goedkeuringscriteria voor conserveermiddelen voor vloeistofkoelings- en verwerkingssystemen (PT11) en slijmbestrijdingsmiddelen (PT12) geüpdate. Deze vereisten en goedkeuringscriteria kunnen per direct worden gebruikt als handvat om het werkzaamheidsdossier op te stellen. Voor PT11 en PT 12 dossiers die vanaf 1 augustus 2025 worden ingediend is het verplicht de instructies op te volgen zoals beschreven in deze versie van het BPR volume II part B+C.

Symposium Bredere inzet van IPM bij biocidegebruik

Het Kennisnetwerk Biociden organiseert samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) woensdag 11 oktober een dag vullend symposium. Circa 20 sprekers gaan in op de bredere inzet van Integrated Pest Management bij het gebruik biociden en in het bijzonder van insecticiden en conserveermiddelen. Kijk voor meer informatie op kennisnetwerkbiociden.nl